Eén van Nederland’s bekendste fokmerries is afgelopen nacht overleden. Het gaat om preferente elite-prestatiemerrie Toulouse (Jazz x Ulft), bekend als volle zus van het olympisch dressuurpaard Parzival van Adelinde Cornelissen. Toulouse werd achttien jaar en leverde veertien nakomelingen, waarvan het ZZ-Zwaar-dressuurpaard Genua TC (Charmeur) met Jeanine Nieuwenhuis de bekendste is.
Toulouse en Hortense-STRH.
Toulouse (Jazz) en haar veulen Hortense STRH tijdens Veulenveiling Borculo in 2012. Foto Jacquelien van Tartwijk

Toulouse liep nog in de wei. De merrie was een tweeling samen met Tuzla, die een paar maanden geleden na het veulenen overleed. Tuzla bracht onder meer twee Lichte Tour dressuurpaarden, waaronder de KWPN- en Oldenburg goedgekeurde hengst Armani (United). Ze zijn niet alleen volle zussen van Parzival, maar ook van de KWPN, AES en Oldenburg goedgekeurde hengst Fleau de Baian. Hij won al tweemaal het KNHS-indoorkampioenschap onder Adelinde Cornelissen: in 2017 in het ZZ-Zwaar en in 2018 in de Lichte Tour

Toulouse’s nakomelingen halen ook regelmatig het nieuws. Op het KNHS Indoorkampioenschap 2018 won haar zoon Genua TC knap zilver onder Jeanine Nieuwenhuis, nadat ze al deelgenomen hadden aan het WK voor jonge dressuurpaarden. Bretagne-STR. (OO Seven) liep met Lischa de Vos Zware Tour (Inter A/B/II) en twee nakomelingen van Zuidenwind zijn Z2-dressuur geklasseerd.

“Het is spijtig dat Toulouse er niet meer is. Het was toch een bijzondere merrie maar ze was op. Gelukkig hebben we er nog twee dochters van die we in de toekomst kunnen inzetten voor de fokkerij, zodat we nog lang plezier hebben van haar geweldige dressuurgenen”, vertellen Stephan en Evelien Haarman.

Notre-Dame-STRH.
Toulouse en haar veulen van dit jaar (2018) Notre-Dame-STRH (Franklin).
Toulouse, volle zus Parzival, overleden
nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch