Hoe bijzonder is dat. Twee nakomelingen van onze merries die op de donderdagavond op Jumping Amsterdam succesvol deelnemen aan de nationale dressuur.
TC Athene

Genua TC en TC Athene lieten zeer veel kwaliteit zien onder Jeanine Nieuwenhuis.

Genua TC (Charmeur) werd vierde in de finale van de Subli Competitie vijfjarige dressuurpaarden met 79,60%. TC Athene (United) werd tweede in de U25 Grand Prix met 71,705%. Beide paarden werden geboren uit merries van Stal Beltmanshoeve én als veulen verkocht aan Tim Coomans.

 

Europees kampioen

Amazone Jeanine Nieuwenhuis heeft al veel indrukwekkende resultaten met de door Jan Streppel gefokte TC Athene neergezet. Ze wonnen in juli 2016 het Europees kampioenschap Young Riders en pakten ook nog teamzilver mee. Ze staan nu aan de vooravond van het echte grote werk, de Grand Prix. Maar voor het zover is komen ze uit in de U25 Grand Prix voor ruiters onder de 25 jaar

Stoerder dan hij al is 

Op Jumping Amsterdam werd TC Athene met slechts één procent verschil met de winnaar tweede. “Het ging boven verwachting goed. Het was pas de vierde keer dat ik de U25 Grand Prix proef doorreed. Hij voelt zich een hele man als hij daar in de RAI binnenkomt en wordt dan nog stoerder dan hij al is. Als je dan dik 71% scoort bij internationale jury’s, dan mag je heel tevreden zijn. We kunnen nu mooi ervaring op doen voordat we de overstap maken naar de Grand Prix. Het mooie van TC Athene is dat er maar weinig oefeningen zijn die hij niet goed kan”, vertelt de amazone, die in dienst is van Tim Cooman.

 

Zus Parzival 

Het dressuurtalent komt niet van een vreemde. TC Athene is gefokt uit de preferente elite-prestatiemerrie Orleans (Jazz x Ulft), een volle zus van olympisch dressuurpaard Parzival van Adelinde Cornelissen. Genua TC is gefokt uit Orleans’ volle zus Toulouse, die de predikaten elite prestatie bezit. Beide fokmerries zijn in eigendom van Stal Beltmanshoeve en Jan Streppel. Genua TC is hun eerste gezamenlijke fokproduct.

 

Heel expressief

“Hoewel Genua wat kijkerig kan zijn, liet hij zich ook super goed zien. Hij begon meteen al super fijn door de baan te sjouwen. Als hij zich nog iets losser laat in de stap zullen de punten nog hoger uitpakken, maar ik ben super blij met hem. De juryleden tijdens de Subli competitie waren ook steeds heel positief over hem. ‘Heel expressief in beweging en een super mooie houding gedurende de hele proef’. Hij blijft bergopwaarts lopen en laat potentie zien voor de moeilijkere dingen. We hebben er hoge verwachtingen van.”

Tandje erbij

Volgens Jeanine Nieuwenhuis hebben de neefjes veel gelijkenissen. “Als je zo Jumping Amsterdam binnen rijdt, dan geven ze je hetzelfde gevoel. Ze zetten er een tandje extra bij en maken zich groter. Ze geven je het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Maar al hebben ze een grote mond, ze hebben toch ook klein hartje. Blij dat je erop zit, dan kunnen ze ‘schuilen’ bij je als ze het spannend vinden”, lacht Nieuwenhuis.

Het eerstvolgende concours met TC Athene is het KNHS indoorkampioenschap in de U25 Grand Prix. Genua TC wordt thuis verder opgeleid en zal later dit jaar in het Z2 uitgebracht worden.

Jeanine Nieuwenhuis: ‘Alsof je de hele wereld aankan’
nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch